Klar, Parat, Jagt!

Billede af Nikuya der ser på fugle

Skrevet af Laura - Legende Let Lydighed

Laura er grundlægger af Legende Let Lydighed. Hun arbejder i positive træningsmetoder baseret på samarbejde og leg, og med fokus på at minimere frustration i træningen - både for hund og menneske.

Det engelske indhold på siden er korrekturlæst og redigeret af Rebecca Warwick

juli 21, 2021

Den første regel for et indkald, er at man aldrig må kalde på hunden når der er masser af distraktioner omkring den, da det ofte reducerer chancen for et succesfuldt indkald til næsten nul. Men hvad gør man så, hvis man har en hund der stikker efter den første lyd af smådyr? Kan man overhovedet gør noget, med den første regel for indkald i baghovedet?

Hvad hvis jeg så fortalte dig at vi kan bruge det her behov for at jage til ikke bare at understøtte et stærkt indkald, men også til helt at forhindre hunden til at stryge afsted til at starte med, med mindre du giver lov? Det lyder fedt, ikke? Så lad os se lidt på det!

Det er ikke magi. Men det er alligevel til den lidt avancerede side, så med mindre du allerede har god, grundlæggende kommunikation på plads med din hund, skal du ikke gå i gang med denne protokol endnu.

Før vi begynder, er jeg lige nødt til at forklare en little ting. Hunde er opportunistiske og effektive væsener. De gør de ting der virker for dem, og de ting der virker rigtig godt, gør de oftere. Det er den indstilling vi skal forsøge at udnytte med denne træningsmetode.

Din hund jager fugle. Det gør hun fordi der er sjovt. Det er også en del af et oldgammelt instinkt, hun bærer i sine gener. Det betyder helt simpelt at det er meget svært at undgå, så i stedet for at prøve at slukke en naturlig drift, og være nødt til at håndtere de frustrationer der kommer deraf, skal vi i stedet erstatte den simple jagt med en bedre fest. En bedre fest på signal, altså.

Nødvendigt udstyr:

1. Hund
2. Lang line (5-15 meter)
3. Sele – det her er vigtigt. Du vil ikke risikere at din hund rammer enden af en lang line, i fuld fart, i et halsbånd.
4. Et område hvor der er fugle og hvor din hund kan jage dem. Jeg anbefaler kun at dette gøres med fugle, da andre dyr ikke altid har mulighed for at komme væk og pointen med den her leg er at ingen kommer til skade. Hvis du ser fugle med tydelige skader, så vent til en anden dag.
5. Et superfedt stykke legetøj! Jeg foretrækker Rabbit Skin Chasers fra Tug-E-Nuff, men hvad der gør din hund glad vil også fungere. Det vigtigste er at det er et stykke legetøj der bliver hos dig. Så ingen bolde og andre stykker kastelegetøj.
6. Godbidder – valgfrie og afhænger af din hund. Hvis din hund godt kan lidt at dissekere og afslutte jagten med at æde sit “bytte”, så er det en super bonus til belønningen. Hvis din hund, som min, lever for jagt og trækleg, behøver du ikke nødvendigvis godbidder.

Trin 1:

Udstyr din hund med en lang line og en sele. Kom dit legetøj i lommen og gå ud på markerne. På dette trin skal vi bruge god nok afstand til fuglene, til at din hund ikke går i gang med at jage med det samme. Vent på at hun ser fuglene, marker med et “dygtig” og tilbyd straks legetøjet og giv den gas et øjeblik. Gentag dette trin nok gange til at din hun kobler det at se på fugle og den sjoveste leg sammen. Du kan vurdere hvor langt du er nået, alt efter hvor hurtigt hun reagerer på din markør (dygtig).

Trin 2:

Hold op med at markere for at se på fuglene. Vi skal nemlig ikke bare have hunden til at se på dem, for det næste der normalt sker fra at de ser på dem, er at forfølge dem, og til sidst jage dem, hvilket er hvad vi prøver at undgå.
Så denne gang venter du. Din hund skulle gerne se på hundene, men når du ikke markerer, vil hun vende sig om, som for at sige “hvad venter du på, menneske?”. Det er her du markerer og belønner på dette trin. I starten får du ikke nødvendigvis fuld kontakt, så beløn det niveau af kontakt du får, og byg det op til det bliver mere præcist. Husk at belønne med god leg hver gang hun ser på dig.

Trin 3:

Introducer “Værsågod!”-signalet. Det er nemmest at gøre hvis din hund allerede kender et signal der betyder “helt OK, afsted med dig.” men hvis hun ikke gør, så er det ikke noget problem.
Gentag trin 2, men den her gang skal du, i stedet for at sige dygtig, pege på fuglene og sige i et motiverende toneleje “Værsågod!” (eller det signal du nu vælger). Lad hende løbe (du skal måske give slip på den lange line og lade den slæbe efter, så vær sikker på I er et sikkert sted), lad hende jage, og hold godt øje med hende.
Fuglene vil lette på et tidspunkt, og på et eller andet tidspunkt din hund give dig lidt opmærksomhed igen. Det er her du kalder på hende! Kald på hende, vær spændende, sving dit legetøj lidt rundt og hold en stor fest når hun kommer tilbage.
Gentag dette trin henover et par dage, så hun associerer signalet med jagten og den efterfølgende fest.

Trin 4:

Introducer et “ikke i dag”-signal. Det vi har lavet ind til videre, er at vi har koblet en superfed aktivitet til en superfed belønning. Altså har vi gjort aktiviteten dobbelt så fed, og herfra kan vi begynde at reducere jagten med at introducere et “ikke i dag”-signal.
Gå tilbage til trin 2, men denne gang skal du, når din hund ser på dig, ryste på hovedet og sige “ikke i dag” og så give legetøjet som kompensation for manglen på jagt. Så fortsætter du din gåtur væk fra fuglene. Gentag dette ind til hunden følger med villigt uden at fokusere på fuglene.
Note: det er vigtigt stadig at lade hende jage på signal af of til, for at undgå frustration.

Trin 5:

Sørg for at jagt uden signal ikke er helt så sjovt. I dettte trin kommer din hund nok til at jage uden signal, og det er ok, men husk at øve et sikkert sted og beholde den lange line på så det er nemt at fange hende igen. Hvis du arbejder et indhegnet sted, kan du skippe den lange line.
Du skal gøre følgende: når din hund stryger afsted uden at spørge, og få lov, så stopper du dit legetøj i lommen og går roligt den anden vej. Når hun kommer tilbage til dig, kan du give en simpel godbid som belønning, eller bare et lille klap. Du må ikke belønne med den supersjove leg her. Den er reserveret til jagt på signal. Hæng ud et stykke tid og lav lidt sjov med din hund indtil fuglene lander igen, eller gå et andet sted hen og find nogle nye fugle.
Her giver du jagt-signalet og hold en kæmpe fest når du kalder hende tilbage. Det her trin er det der kræver mest arbejde, så vær tålmodig og sørg for at alle “ulovlige” jagter bliver fulgt op af en “lovlig” så du bliver ved med at opbygge koblingen mellem signalet og festen.
Bliv ved med at øve “ikke i dag”-signalet ind til det er stabilt. Når din hund konsekvent følger med dig, kan du bytte festen med en godbid eller anden aktivitet. Min terrier er efterhånden så solid i det, at jeg sjældent behøver belønne hende. Men jeg gør det alligevel, for hun er en god vovse.

Afsluttende kommentar

Når din hund har lært dette, er det vigtigt at lade hende jage på signal regelmæssigt for at holde det ved lige. Du kan med fordel bruge en longepisk til hest med et stykke legetøj i enden som erstatning for fuglene, men uanset hvad, så er det vigtigt at lade hunden jage regelmæssigt, så den får dækket sit naturlige behov. Det er nøglen i at lære hunde at ignorere naturlige instinkter på uhensigtsmæssige tidspunkter.

God jagt!

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Måske kan du også lide…

Hunde og Gadgets

Hunde og Gadgets

Hvad er det bedste udstyr til at stoppe min hund i at trække i snoren? Hvad er det bedste anti-gø-halsbånd? Eller...

Høflig Hund – Dørmanerer

Høflig Hund – Dørmanerer

Verden udenfor er stor og spændende, og når man bare er hund, kan det være svært at holde begejstringen tilbage når...

body.single article.has-post-thumbnail > img:nth-of-type(1) { width:auto !important; height:auto !important; } body.single article.has-post-thumbnail .et_post_meta_wrapper > img:nth-of-type(1) { width:auto !important; height:auto !important; }