“A good life requires three things: health, freedom from pain and negative emotions, and lots of activities to turn on SEEKING and PLAY.”
Hvorfor læste jeg denne bog?
Bogen var månedens titel i Force Free/Fear Free Training Book Club. Det er det ærlige svar.
Hvad kan bogen?
Bogen tager dig med gennem hele dyreriget. Helt præcist, en tur gennem de skridt vi som mennesker, skal tage for at give vores dyr god livskvalitet. Med en introduktion til de 5 friheder, slynger den dig direkte ind i dyrevelfærdspolitik, som er et tema der følger dig gennem hele bogen.
Og selvom det lyder fantastisk tørt og kedeligt, så formår Temple at give det en vinkel der tager fat i den menneskelige del af ligningen. Med denne undertone til at følge dig gennem hele bogen, introducerer hun dig til Blue-Ribbon Emotions lige inden hun tager dig i hånden og leder dig gennem domesticeringen af dyr gennem tiden og frem til nutiden.
Fra vores ældste ven, hunden, og hele vejen til dyr i zoologisk have og vilde dyr i naturen, der på trods af ikke at være domesticeret, stadig er meget påvirket af mennesker.
Temple er amerikaner. Det har betydet at min vej gennem bogen har været fyldt med en del “huh? Hvordan kan det være lovligt?”-øjeblikke. Men alligevel er det ret interessant fra et kulturelt perspektiv at få indblik i hvordan storproduktionslandbrug fungerer på den anden side af Atlanten. Samtidig var det også beroligende at Temple drager på sine egne erfaringer med dyrevelfærdskontroller hos store kæder som McDonald’s og Wendy’s, der har det økonomiske magt til at ændre landbruget.
Jeg synes denne bog har et stort potentiale for at være et vigtigt værk, da det foreslår forskellige indgangsvinkler til dyrevelfærd, i stedet for blot at prædike forbud og protester. Denne indgangsvinkel fokuserer på at gøre det nemt, og belønnende, for landmænd at vedligeholde høje dyrevelfærdsstandarder, ud fra den teori at god dyrevelfærd kan ses på bundlinjen, hvilket jeg er enig i. Videnskaben siger også det samme, som Temple så fint forklarer i bogen.
Jeg er nu en del klogere på dyreadfærd. Både hos kvæg, heste, hunde og alt ind imellem. Jeg er endda en smule klogere på ting som autisme og Asbergers syndrom, da Temple også kort berører diagnoserne i forhold til arbejde med dyr og akademisk studiekultur. Bogen er krydret med gode historier fra Temples arbejde som konsulent hos zoologiske haver og landbrug, hvor hun har dokumenteret fantastiske sejre som personalet tidligere havde set som umulige. Dette hjælper mig med at opretholde en smule håb for menneskeligheden. Og det er rart.
Kort fortalt, er det en bog fuld af ting jeg ikke vidste jeg havde brug for at vide.
Hvad kan bogen ikke?
Kun handle om hunde. Hvis du kun vil vide noget om hunde, har du kun brug for omtrent 100 sider af denne bog. Jeg var en lille smule skuffet, da den gik videre til katte, som jeg har nær ingen interesse i, men jeg blev hurtigt munter igen, da det næste kapitel rykkede videre til store landbrugsdyr. Specielt kapitlerne omkring dyr i zoologisk have og vildt, var meget interessante. Men min absolutte favorit, var kapitlet om kvæg. Det handlede ikke om hunde, nej, men det var fantastisk alligevel.
Hvor kan jeg få bogen?
Bogen kan fås på Amazon i ikke mindre end 4 formater. Lydbog, Kindle, paperback og Hardcover. Lydbogen har dog desværre ikke licens i Danmark som det ser ud lige nu. Paperback-udgaven er bestemt den billigste. Jeg valgte at købe min hos Saxo for 139,95 kr.


0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks